STX - Matematik A - Biotek A - Fysik B

Studieretningen har bioteknologi i fokus, så hvis du synes det er spændende hvordan man med viden om biologi og kemi kan optimere øl produktionen, fremstille medicin, gensplejse får og producere bioethanol af affald, er denne studieretning måske noget for dig. Samtidig får du adgang til videregående naturvidenskabelige studier.

Studieretningsfagene

Bioteknologi: Faget sammenkobler kemi og biologi, og handler derfor om emner som enzymer, kemisk produktion via transgene bakterier og DNA-teknologi. Faget er praktisk orienteret med mange forsøg og besøg på virksomheder mv.

Matematik: Matematik har sin egen identitet karakteriseret ved abstraktion, matematisk logisk sprogbrug og ræsonnementer. Vi arbejder både med rent matematiske færdigheder og deres anvendelse, idet vi belyser virkeligheden gennem opstilling, behandling og vurdering af matematiske modeller.

Fysik: Faget giver fortrolighed med væsentlige naturvidenskabelige metoder og åbner for en naturvidenskabelig tolkning af verden. Du får bl.a. et indblik i den naturvidenskabelige skabelsesberetning fra atomet til solsystemet.

Tværfaglighed og fordybelse

  • Ølbrygning, hvor vi selv laver vores eget mikrobryggeri. Processen skal styres og reguleres med moderne analysemetoder. 
  • Genteknologi, hvor vi arbejder med hvordan egenskaber nedarves og sandsynligheden for at få en bestemt egenskab. Vi ses også på, hvor langt man er kommet indenfor genteknologien i dag, fx hvordan man laver fisk, der vokser dobbelt så hurtigt som normale fisk, laver får der producerer medicin til blødere, planter der producerer giftstof overfor de insekter der normalt spiser dem, dyrker brusk i laboratoriet så man kan lave nye ører og næser til mennesker, der har mistet dem osv. osv... 
  • Bæredygtig fremtid, om hvordan produceres biobrændsel og hvordan virker en brændselscelle.
  • Hormonlignende stoffer, hvor vi arbejde med, hvad hormonlignende stoffer er, og hvilken effekt de har på kroppen. Hvordan kan cellefordoblingen i et foster beskrives matematisk? Medicin, hvordan fremstilles det og hvordan virker det?

Du kan læse mere om fagene under menuen UNDERVISNING.